Welke energieleverancier kies ik en waar moet ik op letten

Als hulpmiddel om te bepalen welke energieleverancier je kiest, kun je tegenwoordig terecht op tientallen vergelijkingssites. Aan de hand van je postcode en verbruik (voor gas in M3 en voor stroom in kWh) kun je simpel opvragen welke energieleverancier je prijstechnisch het beste kunt kiezen.

De vergelijkingssite laat je een lijst zien van aanbieders en meestal is het zo dat de goedkoopste aanbieder bovenaan getoond wordt. Met direct naast de lijst een knop om je aan te melden bij deze leverancier.Welke energieleverancier kies ik en waar moet ik op letten

In feite kan een kind de was doen dus, als het aankomt op het bepalen van welke energieleverancier je moet hebben.

Belangrijk om te weten is dat deze vergelijkingssites over het algemeen onafhankelijk zijn bij het tonen van de resultaten. De vergelijkingssites krijgen namelijk bij het aanbrengen van een nieuwe klant een vaste vergoeding, dus er is geen sprake van dat energieleveranciers beter uit de resultaten komen omdat ze een hogere vergoeding betalen. Met dank aan de ACM (Autoriteit Consument & Markt).

Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden wanneer je van plan bent over te stappen van energieleverancier.

 Welke energieleverancier en waar rekening mee te houden?

  1. In sommige gevallen vraagt een vergelijkingssite om op te geven bij welke energieleverancier u nu zit. In de resultaten wordt dan aangegeven wat uw voordeel is ten opzichte van uw huidige energieleverancier. Dit is natuurlijk niet mogelijk! Vergelijk zelf het prijsverschil met uw huidige energieleverancier. Het tarief wat uw huidige leverancier rekent kunt u alleen zelf weten en is afhankelijk van acties/onderhandelingen.
  2. Wees u ervan bewust dat de kosten van de energieleverancier niet alleen bestaan uit een prijs voor geleverde energie, maar ook uit een maandbedrag voor vastrecht. Dit varieert flink en is voor een groot deel bepalend voor het totaalbedrag wat u betaalt (zie voor meer informatie ook het artikel: energieleveranciers vergelijken   , elders op deze site.
  3. Welkomstcadeaus in de vorm van geld of bijvoorbeeld een IPad zijn een lokkertje en sigaar uit eigen doos. De energieleverancier moet dit weer terugverdienen en zal ervoor zorgen dat u dit uiteindelijk zelf (meestal dubbel en dwars) zelf betaalt.
  4. Kortingen zijn alleen van toepassing op energieprijzen. Belastingen en netwerktarieven vallen hier niet onder.
  5. Ook niet onbelangrijk is het aspect duurzaamheid. De manier waarmee energie opgewekt is van invloed op het milieu en dus is het van belang hier op te letten (vaak geeft een website van een energieleverancier in de productomschrijving aan hoe de betreffende energie wordt opgewekt). Interessant om te weten is dat Greenchoice hierin vooroploopt in Nederland en er bovendien naar streeft op termijn alleen nog maar energieneutrale klanten te hebben.
  6. Sla uw huidige contract na op een eventuele overstapboete in geval uw contract nog niet verlopen is. Energieleveranciers willen nog wel eens boetes in rekening brengen wanneer u voortijdig opstapt. In een enkel geval is uw nieuwe energieleverancier bereid deze boete voor u te betalen. Wees hier voor van bewust.

TIP: om makkelijk vast te stellen wat uw jaarverbruik is , kunt u simpelweg ieder jaar op nieuwjaarsdag de meterstanden noteren en het makkelijk berekenen (ook de jaarrekening van energieleverancier kan hierin duidelijkheid verschaffen).

 

Welke energieleverancier geschikt voor u is , vindt u simpel via deze vergelijkingssite