Besparen op verlichting
Bij gebruik van traditionele gloeilampen wordt een flink deel van het elektriciteitsverbruik omgezet in warmte, terwijl een relatief klein deel daadwerkelijk het gewenste licht oplevert. Besparen op verlichting is dan ook zeker de moeite waard van het onderzoeken.
Spaar- en LED-lampen leveren net zoveel licht op als een gewone gloeilamp, maar verbruiken daarentegen slechts een fractie van de hoeveelheid stroom die een gloeilamp daarvoor nodig heeft.
Het inzetten van spaar- en LED-lampen isdus een interessant alternatief voor de klassieke gloeilamp.
Eigenschappen van spaar- en LED-lampen:
Omdat beide lampen gefabriceerd worden van verschillende materialen is het zo dat deze lichtbronnen verschillen kennen in het verbruik en toepasbaarheid. Daarom wordt nu uitgelegd wat de verschillen zijn zodat u de beste keuze voor uw situatie kunt maken.
Spaarlamp:
Spaarlampen zijn in staat om met veel minder verbruik van elektriciteit dan een gloeilamp, toch dezelfde hoeveelheid licht af te geven. Een spaarlamp wordt dan ook lang niet zo heet als een gloeilamp.
Onderstaande tabel geeft u een indruk van het verschil in stroomverbruik:
Gloeilamp | Spaarlamp |
25 watt | 5-7 watt |
40 watt | 8-10 watt |
60 watt | 11-15 watt |
75 watt | 14-20 watt |
100 watt | 20-25 watt |
LET OP:Dus een gloeilamp van 60 watt moet vervangen worden door een spaarlamp van 11-15 watt , voor dezelfde lichtopbrengst. |
Gloeilampen daarentegen beginnen na inschakelen iets minder fel te branden dan een gewone gloeilamp, maar na ca. 10 tot 20 seconden is de lichtopbrengst gelijk.
Om deze reden wordt het dan ook afgeraden om gloeilampen te gebruiken in lampen die slechts enkele seconden branden (bijvoorbeeld in lampen die na detectie van mensen/dieren enkele seconden blijven branden) het vaak in- en uitschakelen verkort namelijk de levensduur van een spaarlamp aanzienlijk.
De levensduur van een spaarlamp is ongeveer 8.000 tot 15.000 uren, terwijl een gloeilamp na ongeveer 1.000 uren bezwijkt.
LED-lamp:
Ledlampen worden net als spaarlampen amper warm en verbruiken net iets minder elektriciteit. Dus qua energie-verbruik is er geen groot verschil maar de LED-lamp kent een aantal voordelen die het extra interessant maakt om ze te gebruiken.
- De LED-lamp is namelijk direct na inschakelen op volle sterkte (en kan dus prima ingezet wordt voor kort gebruik in bijvoorbeeld een voordeurlamp met detectie).
- Een ander voordeel is dat de levensduur van een LED-lamp zo rond de 25.000uren ligt (dus 25 x langer dan een gloeilamp, bijna 2 x langer dan een spaarlamp).
- Daarnaast heeft de ledlamp als voordeel dat deze praktisch hetzelfde formaat heeft als een gloeilamp, terwijl spaarlampen vaak iets groter zijn waardoor ze niet in iedere lamphouder passen. Bovendien zijn LED-lampen net als gloeilampen vaak wel dimbaar (en spaarlampen bijna nooit).
- Ten slotte is het zo dat er ook LED-lampen zijn die halogeen-spots kunnen vervangen en ook hiervoor een uitstekend alternatief zijn (halogeen lampen hebben vaak een energie-label D).
Het enige nadeel van de LED-lamp is dat de aanschafprijs op dit moment nog iets hoger ligt dan gewone lampen (gloei- en spaarlampen). Dit verschil wordt steeds kleiner naarmate er meer LED-lampen op de markt verschijnen.
Naar verwachting is de prijs van een ledlamp zo tegen 2015 op het niveau van de klassieke gloeilampen.
TIP:LED-lampen zijn in aanschaf enigszins duurder, maar binnen twee jaar heeft u deze terugverdiend middels besparing op de energie-rekening. Bovendien is het zo dat u bij 1.000 branduren per jaar een gloeilamp ieder jaar moet vervangen en een LED-lamp na circa 20 jaar. Tel uit uw winst ! |