De grootverbruikers qua stroom zijn over het algemeen de apparaten die 24 uur per dag, 7 dagen per week aan staan. Hierbij valt te denken aan apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, CV-ketels, DVD-spelers en ga zo maar door. Dit artikel gaat, zoals de titel al aangeeft, in op het besparen op het stroomverbruik van de koelkast.
Een koelkast is een relatief simpel apparaat wat op aangeven van een thermostaat start met koelen. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt stopt het koelen. Zodra de temperatuur weer is opgelopen tot een bepaalde temperatuur, begint het proces weer van voren af aan. Het instellen van de thermostaat lijkt mij iets wat van direct invloed is op het stroomverbruik van de koelkast.
Om te bepalen wat een koelkast in normale omstandigheden zou moeten verbruiken, heb ik via Google gezocht op het merk en type van mijn koelkast. Het jaarverbruik van mijn koelkast zou volgens de fabrikant rond de 275 kWh uit moeten komen.
Dit wetende heb ik mijn energieverbruiksmeter aangesloten tussen de stekker van de koelkast en het stopcontact. Met 275 kWh per jaar zou mijn dagverbruik zo rond de 0,75 kWh moeten liggen. Echter de meter gaf na 24 uur meten een verbruik aan van net iets boven de 1 kWh. Dit zou betekenen dat het jaarverbruik over de 365 kWh zou gaan, in tegenstelling tot wat de fabrikant vermeldt.
Na nogmaals Google geraadpleegd te hebben werd mij duidelijk dat het algemene advies is dat een koelkast een temperatuur kent van 4 tot 5 graden Celsius op de bodem van de koelkast. Een koelkast-thermometer bracht duidelijkheid. De koelkast koelde tot een temperatuur die onder de 4 graden lag. Na een aantal experimenten met het verdraaien van de stand van de thermostaat werd de adviestemperatuur gehaald. Conform mijn verwachting werd nu ook het stoomverbruik van 0,75 kWh per dag gehaald!
Hiermee kan ik dus bijna 100kWh per jaar besparen op het stroomverbruik van de koelkast. Geen schokkend hoog verbruik , maar toch weer mooi mee genomen door dit schoolvoorbeeld van “verspilling” in een paar simpele stappen de kop in te drukken.
P.S. de knop van een koelkast-thermostaat kan soms per ongeluk verdraaid worden door dat er tegenaan gestoot wordt, met een markeerstift kun je makkelijk aangeven hoe de knop zou moeten staan en dus weer makkelijk terugzet.