Ondanks alle pogingen om het energieverbruik te laten dalen, stijgt dit nog steeds. Met name het verbruik van stroom groeit nog ieder jaar. Hoe kan dit toch ? De stijging van energieverbruik is voor een groot deel toe te schrijven aan het groeiend aantal elektronische gadgets dat men gebruikt.
Vaak zijn er in een huishouden al snel meerdere tablets en smartphones in omloop. En om er mee te kunnen werken hebben we bovendien draadloos internet (WiFi) nodig waarvoor ook stroom nodig is.
Logisch dus dat het energieverbruik toeneemt.
Als je een optelsom maakt van al dit soort apparatuur in je huis, van zowel oplaadbare apparatuur als ook de apparatuur die permanent aan de stroom blijft zitten, dan zul je tot de conclusie komen dat het eigenlijk niet gek is dat het energieverbruik toeneemt.
Wat is het energieverbruik van deze apparatuur?
Het energieverbruik van deze apparatuur is niet enorm hoog, maar omdat er zoveel gebruik van gemaakt wordt en er vaak meerdere apparaten in een huishouden aanwezig zijn loopt dit toch op. Om een indruk te krijgen van het energieverbruikĀ volgt hieronder een korte lijst van apparaten:
- het opladen van een 7 inch tablet: 0,02 kWh
- het opladen van een Ipad: 0,05 kWh
- het opladen van een smartphone: 0,02kWh
- dagverbruik van een internet-router voor wifi : 0,12 kWh
Nogmaals moet gezegd worden dat dit geen grote aantallen zijn maar als je uitgaat van dat een tablet in een week 5 keer wordt opgeladen dan is dit op jaarbasis net iets meer dan 5kWh per tablet. Wanneer er in je gezin 4 van deze apparaten gebruikt worden dan kun je er vanuit gaan dat ongeveer 20kWh van je jaarnota voor energieverbruik, toe te schrijven is aan tablet gebruik. Om je apparatuur te laten werken met wifi laat je je router 24 uur per dag aan staan. Dit resulteert in een dagverbruik van 0,12 kWh en in een jaarverbruik van 43,8 kWh.
Het is lastig om het energieverbruik van smartphones en tablets te beperken. Er zijn apps die claimen dat ze er voor zorgen dat je accu langer mee gaat maar dit zet nauwelijks zoden aan de dijk. Overigens is het wel zo dat chip-fabrikanten hun best doen om chips steeds energie-zuiniger te maken, zodat er minder vaak geladen hoeft te worden. Voor apparaten zoals een router, die permanent aan staat, is het mogelijk om deze bijvoorbeeld uit te schakelen op momenten dat deze niet gebruikt wordt. Zoals bijvoorbeeld ‘s nachts of tijdens vakanties en dit kan simpelweg met een verdeelblokje met schakelaar.
Ook is het vaak zo dat routers in de configuratie mogelijkheden bieden om gedurende bepaalde dagdelen wifi uit te schakelen zodat het energieverbruik lager wordt.
Bovenstaande lijst geeft een globale indruk van het energieverbruik van deze apparaten. Mocht je zelf willen meten wat een bepaald apparaat verbruikt dan raad ik een energie-meter aan. Deze is simpelweg in het stopcontact te plaatsen en het de stekker van het betreffende apparaat wordt hier in gedrukt.Ā